ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑ

  σε Παλαιό Φάληρο &

             Σαρωνίδα

 

 •  Επιστημονικό κύρος 
 •   Μακροχρόνια νοσοκομειακή  εμπειρία
 •  Άνετη επικοινωνία
 •  Ήθος κατά την              άσκηση  της ιατρικής
 •  Προσβασιμότητα
 •  Εξειδίκευση στις               δυσλιπιδαιμίες 

 

          -8ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ...

 • ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017,  Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ATHENS METROPOLITAN HOSPITAL)  ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.

           ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ

           ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΟΛΑ , ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

           ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

                       -ΚΑΙ-

           ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΝ ΟΜΟΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ 

           ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

          ΑΘΗΝΩΝ κ.ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΕΤΖΗ.

 

 • Κυκλοφορεί από τον Μάρτιο του 2014 και στη χώρα μας το εμβόλιο Bexsero κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, προστατεύει δε από τον πιο συχνό και θανατηφόρο τύπο της μηνιγγίτιδας. Προς το παρόν το εμβόλιο αυτό δεν συνταγογραφείται στον ΕΟΠΥΥ παρά μόνο σε παιδιά τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Από τον Μάρτιο του 2018 κυκλοφορεί και δεύτερο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β, το Trumenba,το οποίο έχει λάβει έγκριση μόνο για παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών.
 • Δημοσιεύθηκε τον  Ιανουάριο του 2018, το νέο Πρόγραμμα Εμβολιασμών της AAP (Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής), στο οποίο βασίζεται και το δικό μας Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το οποίο ανανεώθηκε τον Μάϊο του 2017 .http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/chil/0-18yrs-child-combined-schedule.pdf
 • Επειδή τα τελευταία χρόνια λέγονται και γράφονται διάφορες ανακρίβειες για τους εμβολιασμούς, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι:
 • Τα εμβόλια έχουν εξαφανίσει πολύ επικίνδυνες ασθένειες από την ανθρωπότητα
 • Τα εμβόλια έχουν μεγάλη ασφάλεια
 • Τα εμβόλια δυναμώνουν την άμυνα του παιδιού
 • Είναι ΜΥΘΟΣ ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια
 • Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό
 • Τα εμβόλια δεν περιέχουν υδράργυρο
 • Οι μεταδοτικές ασθένειες ακόμα αποτελούν απειλή για τα παιδιά
 • Οι επιδημίες από μεταδοτικά νοσήματα ακόμα και σήμερα αποτελούν πρόβλημα

         ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ:

 1. Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιάσω το παιδί μου; Για να το προστατεύσετε. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι η απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας προστατεύει την υγεία και των άλλων παιδιών. Αν επομένως είστε από τους γονείς που σκέφτονται να καθυστερήσουν ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σκεφτείτε την επίδραση που η απόφαση αυτή θα έχει και στα άλλα παιδιά. Αν περισσότεροι από 10 % των γονιών αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα δούμε τα ξεχασμένα φρικτά αυτά νοσήματα να επιστρέφουν. Ευτυχώς πολλοί λίγοι γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
 2.  Έχω ακούσει ότι το εμβόλιο για την Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (ΜMR) προκαλεί αυτισμό. Είναι αλήθεια ή μύθος; ΜΥΘΟΣ - Όλα άρχισαν όταν μία ερευνητική ομάδα έδωσε στην δημοσιότητα ένα άρθρο, ισχυριζόμενοι ότι το εμβόλιο αυτό προκαλούσε αυτισμό, με βάση μία μόνο μελέτη που αφορούσε οχτώ παιδιά. Αργότερα ένα πρώην μέλος της ομάδας αυτής αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είχε χρηματοδοτοθεί από τρίτους. Το Αγγλικό κράτος στέρησε από τον συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης της ιατρικής και τον κατηγόρησε για απάτη. Δυστυχώς κάποιοι τρομαγμένοι γονείς επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να προκύψουν επιδημίες Ιλαράς στην Αγγλία, την Αμερική και αλλού. Σήμερα έχει αποδειχθεί, μετά από πολλές μελέτες χιλιάδων παιδιών, ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολιάστων παιδιών. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της καλύτερης διάγνωσης για την νόσο αυτή.
 3.  Έχω ακούσει ότι υπάρχει υδράργυρος στα εμβόλια. Είναι αλήθεια; ΔΕΝ κυκλοφορεί κανένα εμβόλιο στην χώρα μας που να περιέχει υδράργυρο. Ίχνη υδραργύρου είχαν αποτέλεσει συστατικό μιας ουσίας με το όνομα θειομερσάλη, κάποιων εμβολίων. Το 2001 καταργήθηκε για όλα τα εμβόλια που γίνονται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Παραμένει ακόμα στην Αμερική ή και αλλού, σε κάποια από τα αντιγριπικά εμβόλια που διανέμονται σε συσκευασία ενός φιαλιδίου πολλών δόσεων, ως συντηρητικό.
 4.  Yπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια; Αλουμίνιο υπάρχει παντού. Στο χώμα, στο νερό, στον αέρα, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά στο αλεύρι, ακόμα και στο μητρικό γάλα. Στα εμβόλια υπάρχει πολύ λιγότερο από αυτό που θα πάρει το παιδί με τον θηλασμό ή με το ξένο γάλα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αφού έχασε το επιχείρημα με τον υδράργυρο, επέστρεψε με έναν άλλο ένοχο αυτή την φορά, το αλουμίνιο. Το αλουμίνιο ενισχύει την απάντηση του οργανισμού του παιδιού στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα καλύτερο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν αυτισμό. Γιατί υπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια; Υπάρχει κίνδυνος υγείας από το αλουμίνιο που περιέχεται στα εμβόλια;
 5.  Γιατί υπάρχει φορμαλδεύδη στα εμβόλια; Πολύ μικρές ποσότητες φορμαλδεύδης προστίθενται στα εμβόλια για να σκοτώσουν τους ιούς και να αδρανοποιήσουν τις τοξίνες κατά την διάρκεια της παραγωγής. Η φορμαλδεύδη αποτελεί φυσικό συστατικό του σώματός μας. Υπάρχει στα σαμπουάν, σε χειροπετσέτες και στα χαλιά. Η πολύ μικρή ποσότητα που υπάρχει στα εμβόλια δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία των παιδιών.
 6.  Είναι αλήθεια ή μύθος ότι στα εμβόλια υπάρχει αντιψυκτικό; ΜΥΘΟΣ.
 7.  Υπάρχουν άλλα πρόσθετα στα εμβόλια; Τα εμβόλια περιέχουν συστατικά που λέγονται αντιγόνα και τα οποία διεγείρουν το σώμα για να αναπτύξει ανοσία. Επίσης περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες από άλλες ουσίες από μικρόβια ή μύκητες), ως ανοσοενισχυτικά (βελτιώνουν την δραστικότητα και την ανοσολογική απάντηση), ως πρόσθετα (εμποδίζουν την καταστροφή και δεν αφήνουν τα εμβόλια να κολλούν στα τοιχώματα του φιαλιδίου) και ως παραμένοντα (ουσίες που παραμένουν μετά από την διαδικασία παραγωγής). Όλα είναι ακίνδυνα για την υγεία του παιδιού. και έχουν μπει στα εμβόλια ως συντηρητικά (προλαμβάνουν την επιμόλυνση
 8.  Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα πολυδύναμα εμβόλια (εξαπλό, πενταπλό κ.λπ.) κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών;  ΜΥΘΟΣ. Τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια αυτά μικρόβια και ιούς, αφού πρώτα τα έχουμε σκοτώσει ή εξασθενήσει, έτσι που να μην μπορούν να κάνουν κακό στον οργανισμό του παιδιού. Ακόμα και όταν κάνουν πολλά εμβόλια μαζί, την ίδια ημέρα, αυτά περιέχουν μια απειροελάχιστη ποσότητα από τα αντιγόνα που τα παιδιά δέχονται καθημερινά στο σώμα τους από το περιβάλλον.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018:

1. Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ στην Μηνιαία Επιστημονική Συγκέντρωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan στις 7 Φεβρουαρίου 2018,με θέμα "Πνευμονία της κοινότητας στα παιδιά: Σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση"

2. Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ στην Διανοσοκομειακή Επιστημονική Συγκέντρωση της Επιστημονικής Εταιρείας του Θεραπευτηρίου Metropolitan την 1η Μαρτίου 2018 με θέμα "Δυσλιπιδαιμίες στην Παιδική Ηλικία: Σύγχρονη προσέγγιση"

3.Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ στα ενδοκλινικά μαθήματα της Νεογνολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στις 16 Μαρτίου 2018,με θέμα "Εμβολιασμοί της Παιδικής Ηλικίας"

4.Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ (2 ομιλίες) στο 13ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο "Εαρινές Ημέρες Παιδιατρικής-13ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Παιδιατρικής" της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου Κύπρου (Λευκωσία, 5-6/5/2018)

5. Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ στο 56ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο το οποίο  πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, στο ξενοδοχείο Athos Palace, στις 25-27 Μαΐου 2018

6. Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ (3 ομιλίες) και ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ στο 11ο Συνέδριο Παιδιατρικής της Εταιρείας Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική, που διεξήχθη στη Λήμνο στις 15-17/6/2018.

7. Συμμετοχή ως ΟΜΙΛΗΤΗΣ στο Πολυθεματικό Συνέδριο “ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ” που διοργανώνει το
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ "METROPOLITAN" στις 28-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 στην Αθήνα (ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ)
 
με θέμα "Εμβόλια και Εμβολιασμοί στην Παιδική Ηλικία"

8. Συμμετοχή ως ομιλητής στο 2ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan, Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2018,  με θέμα "Αρτηριακή Υπέρταση στα Παιδιά: Κατευθυντήριες Οδηγίες Διάγνωσης και Αντιμετώπισης".